Oslavy 120. výročí založení SDH

18.07.2012 19:56

 

Dne 14. 7. 2012 proběhly oslavy 120. výročí založení SDH Petroupim. Oslavy začaly již v ranních hodinách, kdy se otevřely dveře místní hasičské zbrojnice, a veřejnost si mohla prohlédnout hasičskou techniku. Poté se v zástupu za doprovodu hudební skupiny „Vranovanka“ pokračovalo k pomníku padlých, zde byl položen věnec a starosta hasičů (Miloš Kovář) společně s velitelem hasičů (Radek Svoboda) a starostou obce Petroupim (Jiří Černý) ocenili i několik zasloužilých členů, kteří jsou u sboru více než 30 let. Každý z nich si domů odnesl plaketu a tričko. Druhý věnec byl položen u pamětní desky na staré zbrojnici, kde bylo vysloveno i veliké dík paní Jedličkové, dceři pana Velebila, který se prosadil o založení hasičů a na pamětní desce je vyryto právě jeho jméno. Po předání květiny se zástup opět za doprovodu „Vranovanky“ přesunul na hasičskou louku, kde už čekali pořadatelé ve stáncích s jídlem, pitím, ale i velké posezení.  

Nyní už přišlo na řadu to dlouho očekávané sportovní odpoledne, jehož zahájení proběhlo krátce po 12. hodině polední. Toto odpoledne si s námi přijelo užít několik hasičských sborů (SDH Libež, SDH Dlouhé Pole, SDH Bedrč a SDH Soběhrdy).

 První disciplínou byl netradiční útok, sbory nasávaly vodu z potoka, hadice rozhazovaly u spojů a celou disciplínu zakončily shozením terčů.

Druhou disciplínou byla štafeta. První ze soutěžících vyběhl, přeskočil mužskou bariéru, sebral míčky a předal je druhému soutěžícímu. Ten měl za úkol míčky přenést na lžíci přes kladinu a předat je skokanovi v pytli. Skokan musel doskákat na určité místo a míčky předat dalšímu hasiči, kterého vezl v kolečku jeho kolega, a aby to ten co se vezl, neměl tak jednoduché, doběhl po zadu do cíle, kde míčky hodil do kelímku a tím odstartoval poslednímu soutěžícímu pití velkého piva metrovým brčkem.

Třetí disciplínou bylo shazování kuželek rozhozením hadice. Úkol se zdál být jednoduchý, ale s neposlušnými hadicemi, které rády utíkaly mimo plato s kuželkami to zase tak jednoduché nebylo. Radoval se každý, kdo alespoň nějakou kuželku shodil.

Poslední disciplínou tohoto odpoledne bylo motání hadice na čas. Tato disciplína byla malinko zkomplikované deštěm, ale i přesto tuto disciplínu všichni zvládli a každý si mohl oddechnout, že už to má za sebou a nikomu se při soutěžení nic nestalo.

Na své si přišli i ti nejmenší, děti. Během odpoledne pro ně bylo připraveno několik dětských soutěží, za které si odnesli i drobné odměny.

Po vyhlášení výsledků, kdy se na 1. místě umístilo družstvo SDH Soběhrdy, na 2. místě SDH Libež a na 3. místě SDH Petroupim – muži A, nám k poslechu a tanci zahrála skupina Čejka Band, která hrála až do nočních hodin a tento skvělý den zakončila.  

 

-napsala Markéta Bohatová-